Цукровий діабет 2-го типу, рекомендація лікаря

Загальна інформація:

Одна з головних проблем, з якими стикаються хворі на цукровий діабет, - надмірна вага. Тому, як вважають лікарі-ендокринологи, не тільки хворим, але і тим, хто схильний до цієї хвороби, важливо завжди тримати себе у формі. Є багато визначень того, яку вагу вважати нормою. Але не будемо зараз завантажувати себе і читачів цим питанням. Адже якщо відкинути віяння моди, то ці норми відомі давно. Ендокринологи вважають, що якщо, наприклад, ваш зріст 145 см, то важити ви повинні не більше 61 кг. І далі: 148 см - 62 кг, 150 см - 63 кг, 153 см - 65 кг, 155 см - 66 кг, 158 см - 68 кг, 160 см - 70 кг, 163 см - 71 кг, 165 см - 73 кг , 168 см - 74 кг, 170 см - 76 кг, 173 см - 78 кг, 175 см - 79 кг, 178 см - 81 кг, 180 см - 82 кг.
Зверніть увагу, що цими цифрами зафіксовані показники маси , що перевищують норму на 20 відсотків. Якщо ваша вага не відповідає цим технічним характеристикам, перевищує їх, не виключено, що ви схильні до цукрового діабету. Проконсультуйтеся з лікарем-ендокринологом. І він, звичайно ж, порадить схуднути.
Але як це зробити? Якихось специфічних продуктів, а також лікарських рослин для схуднення не існує, немає і медикаментозних препаратів, які самі по собі, без дотримання дієти могли б забезпечити високоефективне і повністю безпечне зниження ваги. Єдиний надійний шлях - обмежити надходження в організм енергії, яка позначається в калоріях. Тоді надлишки цієї енергії, «законсервовані» у вигляді жиру, який якраз і складає зайві кілограми, будуть витрачатися на різні потреби організму, і вага почне знижуватися. Але для того, щоб обмежити жири, потрібно навчитися їх впізнавати. Зазвичай не викликають сумніву явні жири - масло і сало. Але є і так звані приховані - вони ховаються в деяких сортах м'яса, ковбаси, молочні продукти. Ось кілька правил, які допоможуть «прогнати» з вашого столу зайві жири.
Підберіть для себе перелік низькокалорійних продуктів, які ви віддаєте перевагу. Зрізайте видимий жир з м'яса до його приготування. З курки по можливості зрізайте шкіру. Змініть спосіб приготування страв - виключіть смаження.
Пам'ятайте, що рослинна олія дуже калорійне. Заправляйте салат лимонним соком або гірчицею. Не використовуйте для перекусів такі висококалорійні продукти, як чіпси і горіхи. Найкраще перекусити фруктами і овочами. Постарайтеся обійтися без морозива і солодкої води, особливо газованої. Поставте перед собою завдання: знизити добову калорійність їжі на чверть або третина від звичного. І далі знижуйте її поступово. В кінцевому рахунку оптимальна харчове навантаження для тих, хто худне, не повинна перевищувати 1500 ккал на добу. Але в схудненні є і свої обмеження. Мінімальна харчове навантаження не повинна бути нижче 1000 ккал. Перестаравшись, можна знесилити свій організм. Важливо також правильне поєднання так званого швидкого і повільного цукру в організмі.
Ще один дуже важливий момент: щоб підтримувати нормальну вагу при цукровому діабеті, потрібно дотримуватися балансу глюкози і інсуліну в організмі. Цей баланс не буде порушений, якщо кожен день є приблизно в один і той же час. Це особливо важливо, коли хворий на цукровий діабет отримує ін'єкції інсуліну. Більш дрібні і часті прийоми їжі допоможуть організму краще використовувати інсулін. Якщо намагаєтеся схуднути, також варто перейти на подібний раціон і приймати їжу дрібними порціями, розподіленими протягом усього дня. Тоді і голод не буде відчуватися, і від зайвої ваги позбудетеся швидше.
Не забувайте про продукти, що містять клітковину. Багато грубої клітковини є в хлібі з цільного зерна, зернових пластівцях, крекерах, квасолі, горосі, сочевиці та інших бобових, вівсі, гречаній крупі і ячмені, фруктах і овочах. А ось про таких продуктах з високим вмістом цукру, як торти, тістечка, варення, повидло, джеми, желе, шоколад, сиропи, краще забути зовсім.
Деякі хворі на цукровий діабет вважають, що фізичні навантаження для них повністю протипоказані. Це не вірно. Головне, ці навантаження повинні бути регулярними, тому що раптова і інтенсивна фізична активність може, навпаки, призвести до проблем з рівнем цукру в крові. Адже коли людина займається фізкультурою, його організм набагато швидше використовує глюкозу. Інсуліну потрібно менше - фізична активність стимулює його роботу, а значить, можливе зниження рівня глюкози в крові. При заняттях спортом спалюються калорії. Фізична активність діє заодно з правильним харчуванням і допомагає домогтися зниження ваги. Крім того, при щоденної фізичної активності поліпшується кровообіг, зміцнюються серце і легені. Знизиться і кров'яний тиск. Людина при цьому буде відчувати себе краще як фізично, так і емоційно, відчує приплив енергії і забуде про повсякденному напрузі і стресах. Тому якщо хворий займався спортом і раніше, до захворювання діабетом, то вільно може продовжувати займатися і далі. Але за умови: перебіг хвороби має бути під постійним контролем. Правда, тим, хто приймає цукрознижуючі таблетки або інсулін, потрібно бути більш обережними. Під час фізичного навантаження, особливо інтенсивної, їм знадобляться як мінімум 10 - 15 г вуглеводів кожні 30 - 45 хвилин спортивних занять. Це, наприклад, можуть бути два невеликих шматочка хліба. Такий безневинний «допінг» підтримає потрібний рівень цукру і не призведе до збільшення ваги. І ще кілька рекомендацій для тих, хто любить спорт.
Починайте займатися потроху, по 5 - 10 хвилин в день, потім поступово збільшуйте тривалість занять до 20 - 30 хвилин в день 4 - 5 разів на тиждень. Пийте більше води до, під час і після вправ.
Одягайте для вправ зручне взуття і шкарпетки. Слідкуйте, чи немає на ногах порізів, пухирів або почервоніння. Перевіряйте стан ніг до і після занять.
Завжди майте при собі якусь їжу на випадок, якщо ви відчуєте, що у вас впало вміст глюкози в крові. Для цієї мети добре служать карамель, родзинки і глюкоза в таблетках.
Якщо це можливо, перевіряйте вміст глюкози в крові до і після фізичних вправ. Якщо до занять цей рівень нижче 100 мг%, перекусіть злегка фруктами чи овочами. Якщо рівень глюкози 100 - 150 мг%, можете приступати до вправ.
Корисно при заняттях спортом перевіряти сечу на наявність кетонових тіл. Якщо результат аналізу буде позитивним, відрегулюйте дозу інсуліну. Не займайтеся фізичними вправами до тих пір, поки аналіз на наявність кетонових тіл не стане негативним.
Припиніть вправи і зверніться до лікаря, якщо у вас з'явиться біль у грудях або ногах і стопах.
До речі, при діабеті будь-яка домашня робота - це вже фізичне навантаження. Але будуть дуже корисні біг, ходьба, баскетбол, аеробіка, скакалка, теніс. Ось приблизна програма занять, яку може взяти на озброєння кожен, особливо зараз, в теплу пору року: 5 хвилин - розминка: потягування, ходьба на місці або повільна ходьба. 20 - 30 хвилин - вправи: ходьба, велосипед, плавання або біг підтюпцем. 5 хвилин - уповільнення: потягування або ходьба на місці.

Інформація про пацієнтку (часткова): жінка 45-48 років, зріст 165-172, вага 88-92 кг, мешканка Приволзького федерального округу Росії. Діагностований діабет II типу, більше 1 року перебуває на обліку, рівень цукру 16,5, фармподдержка призначена лікарем за місцем проживання (для нормалізації ліпідного обміну) - метрофомін.

Рекомендація - Схема фітоподдержкі при цукровому діабеті, що супроводжується надмірною вагою
Увага !!! Всі рекомендовані фітопродукти застосовувати відповідно до рекомендацій на упаковці!

1 етап - тривалість 1 місяць
Яблопект (чистий) - по 1 таблетці 3 рази на день
Екстракт (рідкий) «лопуха» - по 5-10 крапель на склянку води 3 рази на день
таблетки «цукри-норм» - 1-2 таблетки 3 рази на день
Клітковина «Гарбузи» - по 1 чайній ложці 2 рази в день

2 етап - тривалість 1 місяць
Фіточай «Радісний» - 2 рази на день
Екстракт (рідкий) «Чорниці»
Клітковина «Овесан»
Свічки «Софора японська» - по 1 свічці 1 раз в день ректально

3 етап - тривалість 1 місяць
Фіточай «Граціозний»
Сироп «Цукрознижувальний» - по 1-2 чайній ложці 3 рази на день
Екстракт (рідкий) «Оману»
Клітковина «розторопші»

Будьте здорові !!!