Виноград

Користь винограду для здоров'я

Виноград - дуже смачне ласощі, його солодкі і соковиті ягоди неймовірно популярні в усьому світі. Це плодово-ягідна культура, має приємний смак і великою кількістю лікувальних властивостей. Цьому солодкого фрукту вже більше 7 тисяч років, доказом тому є стародавні археологічні розкопки.

Виноград користь якого відома з давніх-давен і продукти, одержувані на його основі (сік, вино, оцет, родзинки і т.д.) мають безліч корисних для людини якостей. Вивчаючи літописі родоначальника медицини Гіппократа, вчені зробили висновок, що солодкі плоди в будь-якому вигляді (свіжому, сушеному) мають високу поживну цінність і величезним лікарським потенціалом. Науково обгрунтовано те, що в темних сортах (синій, червоний, чорний) більше біофлавоноїдів, ніж в світлих (жовтий, зелений, білий). Цей елемент проявляє антиканцерогенну дію, зміцнює кровоносні судини і серцевий м'яз, нормалізує тиск. Виходячи з цих фактів, можна зробити висновок, що в лікуванні доцільно віддавати перевагу темним сортам.

Корисні властивості винограду обумовлені його багатим хімічним складом . Плоди винограду містять корисну клітковину, аскорбінову кислоту, вітаміни групи В і Р, бета-каротин, пектин і безліч мікроелементів (калій, марганець, залізо, бром, мідь, йод фтор і інші).

Виноград, корисні властивості якого посилюються завдяки достатку біологічних каталізаторів, забезпечує безперебійну роботу життєво важливих органів. М'якоть і тонка шкірка багаті пектинами, які попереджають утворення радіоактивних елементів і звільняють організм від шкідливих металів. Унікальний і вітамінний комплекс, що містить аскорбінову кислоту, тіамін, каротин і рутин. До числа незамінних елементів можна віднести білкові речовини - ензими, відповідальні за хімічні процеси, регенерацію епідермісу і нормальне переварювання їжі. Також в плодовому соку знаходяться азотисті, фарбувальні і дубильні речовини, що проявляють антисептичні та протизапальні властивості. Неоціненна користь винограду для організму. У чому вона полягає, можна зрозуміти, подивившись на кількість складових речовин.

Чим корисний виноград

Виноград, що належить до червоних сортів, містить також і ресвератрол, що належить до групи антиоксидантів. Ця речовина знамените тим, що прискорює клітинне оновлення організму. Вітаміни в винограді, що містяться в ньому у великих кількостях, диктують наявність корисних властивостей у його ягід. До них відносяться:

  • - допомога в лікуванні бронхіальної астми за рахунок того, що він містить ресвератрол вітаміну, що бореться із захворюваннями дихальних шляхів;
  • - усунення проблеми запорів;
  • - додавання енергії;
  • - профілактика раку;
  • - попередження хвороби Альцгеймера.

Це не всі корисні властивості, які дають винограду вітаміни, що він містить. Відзначено, що він дозволяє поліпшити зір, знизити кількість холестерину в крові людини, проконтролювати можливість розвитку діабету, підвищити імунітет і подбати про здоров'я суглобів.

Користь винограду для жінок

Давно встановлено користь винограду для організму жінки, оскільки в ньому виявлені рослинні пігменти, що перешкоджають утворенню злоякісних пухлин в молочній залозі і внутрішніх статевих органах (матка, придатки). Навіть якщо патологія вже діагностовано, ягоди допоможуть попередити ускладнення, призупинять рецидив. Найбільшу користь для організму мають плоди з кісточками. Істотну допомогу ця цінна культура надає вагітним жінкам. У такий період організм відчуває дефіцит багатьох речовин, наприклад, таких, як кальцій, тіамін, вітаміни A, E і K. Брак зазначених елементів згубно позначається на здоров'ї матері та плоду. Вже згадана культура допоможе уникнути патологій ЦНС і скелета малюка, захистить майбутню маму від інфекцій, зміцнить імунітет і нормалізує травлення. Крім того, сік додасть енергії, зарядить бадьорістю і зніме втому. Відступить нервову напругу, зайва збудливість і сонливість.

Унікальна властивість винограду для жіночого здоров'я пов'язано з його здатністю запобігати розвитку раку молочних залоз. Вміщені в ягодах рослинні пігменти і проантоціаніди є відмінною профілактикою цієї серйозної хвороби. Якщо захворювання вже розвивається, виноград також допоможе з ним боротися.

Користь винограду для серця

червоний виноград корисний для серця і всієї серцево-судинної системи, він піднімає рівень азоту в крові і перешкоджає утворенню тромбів. Таніни, катехіни, антоцианідіни - все це антиоксиданти, які містяться у винограді (всі знають, що червоне вино - лідер за кількістю антиоксидантів), вони знижують артеріальний тиск, очищають кров, підвищують рівень гемоглобіну, нормалізують серцевий ритм, поліпшують робіт печінки.

Виноград, властивості якого відомі давно, відмінно допомагає при хворобах шлунково-кишкового тракту, адже його ферменти стимулюють виділення шлункового соку.

Застосування винограду

Сонячний фрукт давно використовується косметичними компаніями для виробництва омолоджуючих, тонізуючих і очищувальних засобів. У препарати додають екстракти кісточок ягід, які збагачені природними антиоксидантами - биофлавоноидами. Вони попереджають передчасне старіння шкіри, подовжують молодість і захищають від шкідливого впливу ззовні. Можна в домашніх умовах проводити СПА-процедури.

Які вітаміни в винограді

  • - А (бета-каротин) - вітамін відповідає за поліпшення зору, здорову шкіру і регулює роботу обміну речовин, надає омолоджуючу дію на організм;
  • - В (рибофлавін, тіамін, фолієва кислота) - вітаміни дозволяють врегулювати роботу нервової системи, покращують нейронну роботу головного мозку, призводять в порядок функціонування вегетативної нервової системи. Дозволяють позбутися від депресії і приводять у норму настрій;
  • - С (аскорбінова кислота) - вітамін покращує стан і виконання функцій імунної системи, покращує зір, дозволяє забути про проблеми з волоссям і кольором шкірних покривів особи;
  • - Е - вітамін дозволяє налагодити функції репродуктивних органів людини;
  • - Н (біотин) - вітамін бере участь в процесі обміну практично всіх речовин, що знаходяться в людському організмі;
  • - РР (нікотинова кислота) - вітамін попереджає виникнення збоїв в роботі серця, дозволяє виробляти енергію з жирів і цукрів, регулює показники холестерину в крові і формує нормальний гормональний фон в організмі.

Виноград, вітаміни що входять до складу ягоди, відмінно впливають на пам'ять (3 місяці регулярного його вживання дадуть видимі результати). Це досягається знову ж за рахунок незамінних антиоксидантів. Студентам під час сесії і всім, хто активно вивчає іноземні мови показано вживати в їжу виноград необхідний всім, хто веде активну розумову і фізичну діяльність. Професійні спортсмени включають ці ягоди в свій щоденний раціон, адже вони підвищують витривалість організму і працездатність.