Поява шампунів в 60-х роках ХХ століття зробило справжню революцію в особистій гігієні. І як же він зручний, цей чудо-шампунь - добре милиться, дає стійку і невагому піну, має ніжний аромат, економічний у витраті. І волосся після миття чисті і м'які! Мрія стала реальністю! До цього моменту для миття тіла і волосся використовувалося мило, яке, втім, ніколи не було ідеальним засобом по догляду - його лужне середовище руйнувала білок волосся кератин і робила їх пухкими і ламкими.

Миючим компонентом шампунів стало поверхнево -активно речовина (ПАР) - лаурилсульфат (або лауретсульфат) натрію, - який виробляють з кокосового масла шляхом багатоступінчастої хімічної обробки. Який же «механізм» миття волосся, як працює шампунь?

При митті волосся ПАР і вода «вклинюються» між брудом і волосом. Після цього навіть при невеликому механічному впливі жир і бруд відривається від поверхні волоса, свёртиваясь в краплі. Так як волосся необхідно очищати від накопичилася бруду, залишаючи невелику кількість жиру (який надає їм м'якість, еластичність і блиск), якісний шампунь, змиваючи з волосся жировий шар, тут же повинен замінює його речовинами, які називаються пережиривающие добавками. Це можуть бути рослинні масла і тваринні жири, похідні жирних кислот і ланоліну, лецитин. При митті таким шампунем відбувається обмін жирів між шампунем і поверхнею волосся. Брудний жир відмивається, а волосся вмощуються масло. Але це ідеальний випадок, так кА далеко не всі сучасні засоби містять пережиривающие добавки!

Незважаючи на активне використання лаурилсульфат (лауретсульфат) натрію при виробництві шампунів, гелів для душу, зубних паст та інших засобів особистої гігієни, в останнім часом з'явилося безліч підтверджень їх небезпечність. Для виявлення дійсного стану справ організація CIR (Cosmetic Ingredient Review) - незалежна організація, заснована для того, щоб розглядати і оцінювати безпеку компонентів, що використовуються в косметиці, - заснувала Експертну комісію із семи осіб, які є експертами в області дерматології, фармакології, хімії, і токсикології. Завданням Експертної групи стало всебічне вивчення дії ПАР на людину.

Наведемо основні висновки, зроблені Експертною комісією CIR за результатами проведеного дослідження.

Висновок 1. Шкода від використання лаурилсульфата (лауретсульфата) натрію і родинного йому лаурилсульфата амонію залежить від їх концентрації в засобі по догляду за шкірою і волоссям. Так, ці ПАР в концентрації 2% викликають роздратування шкіри у деяких людей.

Висновок 2. Експерти не рекомендують використовувати продукти з вмістом лаурилсульфата (лауретсульфата) натрію тривалий час, так як вони накопичуються в клітинах шкіри, порушуючи процес формування захисного бар'єру епідермісу. Тривале застосування таких засобів загрожує розвитком сухості шкіри і її лущенням, випадінням і сухістю волосся, появою дерматитів і алергії.

Висновок 3. Не рекомендується використовувати продукти, що містять лаурилсульфат (лауретсульфат) натрію і лаурилсульфат амонію людям, що страждають висипом вугрів і шкірними захворюваннями.

Негативний вплив на шкіру і волосся значно зменшується з додаванням в засоби по догляду м'яких миючих речовин, таких як кокамідопропіл Бетао, окамідопропіл сульфобетаіна, лаурет-11 карбоксилат натрію, сульфосукцинат натрію, кокоамфодіацетат натрію, гліцерет кокоат.

Крім того, додавання в будь-який засіб бетаина, Діетаноламіди жирних кислот кокосового масла, воску і масел, амінокислот і екстрактів рослин значно покращує якість засобів по догляду за шкірою і волоссям і мінімізує їх негативний вплив.

Ставтеся до себе з любов'ю! Вибирайте краще для себе!